+EV i varijansa u sportskom klađenju

MilosNS
19 ožujka, 2024
235 Views

Od početka svijeta ljudi su imali potrebu da se klade na različite stvari. Isto tako, od kada je svijeta i klađenja, postoji i želja da se pronađe savršena strategija klađenja, koja će kladioničarima dati prednost u odnosu na kladionice. Iako najbolje strane kladionice gotovo uvjek imaju prednost, postoji način da se ne igra uvjek sa hendikepom. Ta magična formula ase zove +EV klađenje (Expected Value). Ukratko, to je matematička formula koja je kamen temeljac svake pametna opklade.

Prije nego što počnemo da objašnjavamo ovu strategiju, moramo da napomenemo da se ovde radi o igri koja nije za početnike. +EV klađenje je napredna strategija klađenja. Zato vam preporučujemo da se edukujete. Prvo naučite osnove sportskog klađenja, razumite kako funkcioniraju moneyline klađenje, kao i različite vrste hendikepa. Tek tada ćete biti spremni za skoro pa magičnu formulu koja bi trebala da donosi konstantnu zaradu od klađenja. Pogledajmo o čemu se tu zapravo radi.


Uvod

Veliki procenat kladioničara igra bez da razume koncept očekivane vrijednosti (Expected Value), jednostavno se fokusirajući na odabir potencijalnih pobjednika. Ipak, surova istina je da je sportsko klađenje mnogo više vezano za matematiku nego za sam sport. Upravo zato se veliki broj profesionalnih kladioničara svakodnevno opterećuje tražeći value opklade. Očekivana vrijednost će vam reći da li tečaji koji su ponuđeni od strane kladionice odgovaraju stvarnoj vrijednosti da će se određeni ishod dogoditi. Da li nas pratite?

Jasno nam je da razumevanje strategije očekivane vrijednosti može biti komlicirano u startu. Ipak, to je jedina strategija klađenja koja može da vam kaže da li dobijate pravedi koeficijent za vašu opkladu. Naime, kao i svaka roba na tržištu, tečaji i margine se prodaju po različtim cijenama, a neke su jednostavno puno bolje od drugih. Što više budete razumevali da vjerojatnost iskazana u tečajima ne odgovara uvijek stvarnoj vrijednosti ishoda, veća je vjerojatnost da ćete dugoročno ostvariti zaradu od klađenja.

100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada

Što je očekivana vrijednost u sportskom klađenju?

Sada kada smo definisali termin “očekivana vrijednost”, vrijeme je da objasnimo njenu praktičnu primenu u sportskom klađenju. Kao i uvek, najbolje je objasniti na primjeru. Recimo da vaša omiljena online kladionica nudi utakmicu NBA lige u kojoj se sastaju momčadi LA Lakers i Denver Nuggets. Domaći sastav je favorit za pobjedu sa koeficijentom od 1.83. Prva stvar o kojoj morate da odlučite je da li je ovo fer linija.

Da bi to uradili morate da date LA Lakersima procenat verovatnoće za koju smatrate da je precizan. Zapravo odlučujete koliko puta u 100 pokušaja LA Lakersi mogu da pobjede Denver. Tu treba da uračunate sve što smatrate da je bitno. Počev od statistike, preko trendova, trenutne forme, kao i povreda igrača. Recimo da ste izvršili svoju kalkulaciju i da smatrate da LA Lakers imaju 60% šanse da pobjede na ovom susretu. Tada ste dobili stvarnu impliciranu vjerojatnost. Na samom kraju odlučite da li postoji value na koeficijentima koje nudi vaša kladionica.


Kako izračunati percipiranu prednost (Value)

Interesantno je da vam tečaji govore mnogo više od puke činjenice koliko možete da zaradite novca od opklade. One se mogu prebaciti u impiciranu vjerojatnost, koja se tada upoređuje sa vjerojatnosti koju ste vi dobili. Na taj način određujete da li postoji value na opkladi ili ne. Na ovaj način svi besplatni tipovi mogu da se ocjene pre nego što uplatite novac.

Da bi došli do ovog koraka potrebno je da konvertujete koeficijenta kladionice u procenat vjerojatnosti. Izračunavanje nije nimalo komplikovano.

PROCENAT VJEROJATNOSTI = ULOG / TOTALNA ISPLATA

Dakle u našoj situaciji, gde je koeficijent na pobjedu LA Lakers 1.83, procenat vjerojatnosti je 54.60%. Naravno, ukoliko oduzmete i marginu kladionice, vaš proračun će biti još precizniji. Sada ćemo da uporedimo ovaj procenat sa našim procentom od 60%, i jednostavno uviđamo da ova opklada ima value u odnosu na ponuđene koeficijente.


Pronalaženje value opklada

Ako provedete dovoljno vremena istražujući, ili pričajući o sportskom klađenju, postaćete pravi majstor u pronalaženju “value opklada”. Jednom kada razumete koncept, pronalaženje pravih utakmica postaje vrlo jednostavno. Naprosto postaćete ekspert u uzimanju +EV opklada.

Ne postoji magičan broj kada jedna opklada postaje value opklada. Gledajući na duže staze, ako pravilno koristite matematičku formulu, čak i najmanja količina pozitivne očekivane vrijednosti će dugoročno povećati vašu zaradu u kladionici.

Glavni trik kod ove strategije klađenja je da se postigne idealna ravnoteža između kapitalizacije +EV prilika bez preuzimanja prevelikog rizika. Naravno, ova ravnoteža najviše zavisi od veličine vaše banke za klađenje, kao i sposobnosti da izdržite varijansu pri klađenju na veće koeficijente.


Unapred računajte na varijansu

Poslednja stvar na koju morate da obratite pažnju je varijansa. Ona je iznimno bitna kod kladioničara i odnosi se na dobre i loše serije. Razumevanje iste je ključno za kvalitetan bank management. Na našem primeru, izračunali smo da nam je prednost u odnosu na kladionice 10% na jednoj utakmici. Kako je sezona u košarci iznimno duga, prema toj kalkulaciji bi trebali da imamo oko 10% profita na kraju iste. Ali tokom celog procesa, može se desiti da uđete u lošu seriju od nekoliko gubitnih opklada. Vi i vaša banka morate biti spremni na to.

Svako ko je ikada postavljao opklade na duži vremenski period zna da to nije ravna linija. Čak i najbolji kladioničari na svijetu imaju dobre i loše serije. Zato je potrebno da imate kvalitetnu strategiju ulaganja. Ako vam je banka 1,000 EUR nikako nije pametno da se kladite sa 200 EUR po utakmici. To znači da vas serija od pet izgubljenih opklada baca na nulu. Zato mi preporučujemo da se nikada ne kladite sa više od 5% svoje banke. Na taj način izbegavate mogućnost da rano doživite neprijatno iskustvo gubljenja novca.

100% do 130 EUR bonus na prvi depozit
Kladite se sada

Umesto zaključka

Jednom kada završite sa svim proračunima, sledeće je pitanje da li želite da postavite opkladu. Sa primerom u našem tekstu, vidi se da imate 10% prednosti u vašu korist. Sada koristeći svoja pravila odlučujete da li postavljate novac. Neki kladioničari se klade na utakmice koje imaju samo veći procenat od 10%. Sa druge strane, postoje igrači koji postavljaju opklade već kada pronađu value od 3% ili veći. Jednostavno svaki kladiuoničar ima svoju strategiju.

Treba da znate da vrlo često opklade sa +EV su one opkladek oje imaju visoke tečaje. To znači da je klađenje na te ishode prilično riskantno na kraće staze i da nisu svi spremni da se klade tako. Na kraju dana potrebno je dosta iskustva kako bi se kompletno razumelo +EV klađenje. Ipak, prema našem mišljenju ovaj vid klađenja će vam pomoći da izbegavate loše opklade koje online kladionice nude.


Podelite naš sadržaj na društvenim mrežama:


FAQ

 • Kako se kladiti pametno?

  Da bi mogli da ostvarite redovnu zaradu od klađenja, potrebno je da budete pre svega disciplinovani. Zato se i trudimo da našim čitaocima na portalu Sportske kladionice pružimo što više edukativnog sadržaja, vezano za najbolje stretegije klađenja.

 • Gde naći najbolje bez depozitne bonuse?

  Bonus bez depozita je vrlo redak tip bonusa. Da bi njega dobili dovoljno je samo da otvorite novi nalog u kladionici. Zato ga kladioničiari i toliko vole. Portal sportske-kladionice redovno prati dešavanja na tržištu i obaveštava svoje čitaoce o najnovijim bonusima.

 • Zašto je Bet365 najbolja kladionica na svijetu?

  Razloga za to je mnogo. Prije svega, Bet365 ima neukaljanu reputaciju kladionice koja brine o sovjim igračima. Nadalje, oni su inovatori i pioniri. Zato ih i milioni igrača naprosto obožavaju.

 • Kako se kladiti na sigurno?

  Postoji nekoliko strategija online klađenja koje bi potencijalno mogle da odgovore na ovo pitanje. Prema našem mišljenju strategija koja je najboliža sigurnom klađenju je matched betting. O istoj možete da pročitate na našoj stranici.

 • Što su to kripto kladionice?

  Najnoviji trend u industriji online klađenja su kripto kladionice. To su online stranice koje dozvoljavaju igračima da vrše uplate i isplate putem kripto valuta. Ako volite virtualni svijet kriptovalute, one su pravi izbor za vas.

Author MilosNS

Čovek koji je napisao prvi tip na stranici Sportske kladionice i koji je još uvek tu. Veteran sportskog klađenja, koji osim tipovanja sa uspehom piše edukativne članke na našoj stranici. Kada nije za tastaturom, svoje slobodno vreme provodi u prirodi zajedno sa svojom porodicom i prijateljima. Intersantno je i to da govori čak pet jezika i da ne postoji sport čija pravila ne zna.