Intro

Kelly Staking Method – Da li je ovo najbolji sistem ulaganja?

kelly staking method

Poslednji u nizu artikala koji će se baviti temom sistema ulaganja će se baviti sistemom za koji mnogi sportski kladioničari smatraju da je apsolutno najbolji sistem koji postoji. U pitanju je takozvani Kelly Kriterijum, koji koristi veliki broj profesionalnih sportskih kladioničara širom svijeta. Što je to što odvaja ovaj sistem od drugih i koliko je sam sistem kompliciran, pokušaćemo da objasnimo u ovom artiklu.

Kako bi imali kompletnu sliku vezano za sisteme ulaganja preporučujemo vam da pročitate naše artikle koji se bave sistemima negativne progresije i sistemima ravnog i unit ulaganja, o kojima smo pisali ranije.

Iako je kladioničarska populacija na internetu vrlo podeljena po pitanju najboljeg sistema ulaganja kada je u pitanju sportsko klađenje, naše je mišljenje da postoji podjela na dobre i loše sisteme, a da je Kelly Kriterijum, iako prilično kompliciran za početnike, ubedljivo najbolji sistem ulaganja koji se može koristiti.

Što je Kelly Kriterijum?

Ovaj sistem ulaganja je baziran na takozvanoj „Kelijevoj konstanti“, koja je razvijena od strane John L. Kelly-a sada već davne 1969.godine. Dizajnirana je tako da maksimizira rast vaše kladioničarske banke na duži vremenski period, tako što će određivati optimalnu visinu oklade na svakoj pojedinčanoj okladi. Ovaj sistem zahteva od igrača da može da na efikasniji način izračuna verovatnoću ishoda utakmice nego što to može da uradi sportska kladionica.

Ovo je jedna od fundamentalnih stvari sportskog klađenja jer je bolje da sportski kladioničari ostvare matematičku prednost, nego da se klade na čist „osječaj“.

Šta je poenta Kelly Kriterijuma? Ponekad nije dovoljno pronaći pravu okladu, nego je mnogo bitnije odlučiti se koliko novca investirati u istu, a tu će vam pomoći Kelly Kriterijum.

Kako se Računa Veličina Uloga?

Možemo slobodno reći da se stvari sada malo kompliciraju. Postoji nekoliko načina na koji se može ispisati formula Kelly Kriterijuma, a mi ćemo vam pokazati onu koja se najčešće koristi i koja je donekle najjednostavnija za razumeti. Jedna stvar koju morate znati pre nego krenete da računate visinu uloga Kelly Kriterijumom je vaš proračun pogotka.

F* = bp – q / b

F – predstavlja iznos uloga koji ćete staviti na pojedinačnu okladu

B – predstavlja kvotu na određeni ishod

P – predstavlja procenat ishoda (koji vi smatrate da će se dogoditi)

Q – predstavlja procenat negativnog ishoda (računa se 1 – P)

Iako sad ovo izgleda prilično komplicirano pokušaćemo da vam objasnimo ovo na primeru jedne utakmice:

Na primjer, vaša kladioničarska banka je 1.000 Eura, a želite da se kladite na ishod na kom je kvota 5.00. Uradili ste svo potrebno istraživanje i ustanovili da je procenat koji vi smatrate da će utakmica doći u vašu korist 25%.

Tada krećet u matematičku formulu F* = (((5-1)*0.25) – (1-0.25)) / (5-1)

F* = 0.0625

Tada je potrebno dobijeni rezultat pomnožiti sa vašom startnom bankom i dobijate iznos koji je potrebno staviti na pojedinačnu okladu (0.0625 * 1.000 = 62.5 Eura).

Kao što vidite, prilično je komplicirano na početku, ali činjenica je da mnogi profesionalni kladioničari koriste ovaj sistem ulaganja i smatraju da je on jedini pravi kada je sportsko klađenje u pitanju.

Prednosti i mane ovog Sistema

O prednostima smo već pomalo govorili tokom ovog artikla, te ćemo samo u kratkim crtama ponoviti da je ovaj sistem proveren od strane mnogih i da se pokazao kao jedan od najučinkovitijih sistema na duži vremenski period.

Ono što smeta nekima je na prvom mjestu činjenica da je potrebno dosta vremena i iskustva kako bi se ulozi računali, kao i činjenica da ga neki smatraju pomalo riskantnim za vašu banku ukoliko nemate dobre predikcije procenata za određeni ishod. Naime, ako pogrešite u proceni vaših postotaka, može doći do velikih gubitaka koji mogu da ozbiljno unazade vašu banku samo sa jednom greškom. Iz tog razloga postoji i sistem koji je vrlo sličan Kelly Kriterijumu, koji se zove Proporcionalni Kelly i u kom se nakon izračunavanja uloga isti smanji za duplo, kako bi se smanjio rizik od većih gubitaka. Naravno, ovakvim proporcionalnim Kelly sistemom se umanjuje i mogućnost dobitka za pola.

Zaključak

Iako je ovaj sistem prilično kompliciran za mnoge, činjenica je da ga profesionalni kladioničari preferiraju. Ipak, mi ne smatramo da je potrebno koristiti ovaj sistem da bi ste bili profitabilni u sportskom klađenju.

Za početnike i one koji se ne klade sa ogromnim količinama novca, sasvim su dobri i učinkoviti i flat staking sistem, kao i unit staking sistem. Jedno nemojte zaboraviti. Nikad nemojte ni pokušavati da igrate sisteme negativne progresije, jer su isti nastali na pogrešnim pretpostavkama i isti ne mogu doneti profit na duži vremenski period, jedino što vam mogu doneti su problemi i bankrot.

Ostale vijesti