Šta je Betting Exchange i kako funkcionira?

Betting Exchange

Šta je Betting Exchange i kako funkcionira?

Betting exchange ili u slobodnom prijevodu burza koeficijenta jedan od najrevolucionarnijih koncepata u sportskom klađenju ikada. U posljednjih desetak godina ovaj vid klađenja je postao vrlo popularan među kladioničarskom populacijom, iz nekoliko razloga o kojima ćemo pričati u ovom članku.

Što je Betting Exchange?

Ovim načinom sportskog klađenja, vi se ne kladite protiv kladionice, nego protiv drugih igrača na platformi. Najednostavnije objašnjeno vi birate da li ćete biti kladionica (i tada nudite kvote na događaj kako bi se drugi kladili na njega), ili se pak kladite standardno kao u ostalim kladionicama, ali u ovom slučaju nema kladionice nego se kladite protiv drugih igrača. Betting Exchange je naprosto katalizator vašíh transakcija, kao na primjer burza za klađenje.

Glavna razlika između klasičnih sportskih kladionica i Betting Exchange-a je u tome da se ne kladite protiv ogromne tvrtke, koja ima neograničene resurse, nego se kladite protiv drugih igrača, koji imaju manje više isto znanja i umijeća kao i vi.

Kako je sve počelo?

Početkom ovog tisućljeća pojavio se prvi web sajt koji je nudio opciju da se kladioničari natječu između sebe s jednakim mogućnostima za pobjedu. Taj stranice, koji se zvao Flutter.com je možda i ne sluteći napravio revoluciju u sportskom klađenju.

Nedugo zatim, “veliki investitori” su primijetili ovaj sajt i uvidjeli neograničeni potencijal ovog principa, te se ubrzo pojavila platforma Engleski Betfair koji je i dan danas dominantna figura u disciplini Betting Exchange sajtova. Ova dva sajta su se nedugo zatim spojila u jedan veliki pod nazivom BetFair.

Tijekom godina pojavljivale su se i druge platforme i Betting Exchange sajtovi poput Betdaq, Matchbook, Smarkets, ali nitko nikada nije dostigao popularnost i broj korisnika kao što ga ima BetFair. Možda se u budućnosti pojavi platforma koja će zbaciti BetFair s trona, jer je zaista Betting Exchange budućnost sportskog klađenja.

Prednosti klađenja na Betting Exchange sajtovima

Prednosti ima dosta, te ćemo ovde nabrojati samo neke najočiglednije:

Generalno kvote su uvjek malo veće na Betting Exchange sajtovima, iz prostog razloga što kvote postavljaju drugi igrači, a ne kladionice te se ti igrači trude biti konkurentni sa dobrim kvotama. Također, na ovim stranicama nema margina kladionica, postoji samo mali % koji dobitnik plaća platformi po svakoj okladi. Betting Exchange je naprosto katalizator betova između igrača.

Posebno je zanimljivo znati da se natječete protiv drugih kladioničara, te ovako imate veće šanse za uspjehom. Također, na svakom meču možete biti i igrač i kladionica koliko god puta to želite odnosno imate mogućnost pravite sigurne oklade.

Možda i najvažnija prednost Betting Exchange platforme je u tome da njih nije briga koliko ste uspješni u sportskom klađenju i da do sada nije registrirano nikada da je netko limitiran na Betting Exchange sajtu zbog uspjeha, a što vam se može dogoditi u mnogim online kladionicama. Betting Exchange voli pobjednike.

Vrste klađenja i sportovi

Na Betting Exchange platformama imate ponudu svih mogućih sportova kao i u regularnim online i lokalnim kladionicama.

Također, postoji pre-game market kao i market za live klađenje, tako da nema prepreka ukoliko preferirate igrati uživo.

Gotovo sve igre koje vam mogu pasti na pamet i koje ste vidjeli u običnim online kladionicama ima i na Betting Exchange platformama.

Kao što rekosmo ove Betting Exchange platforme naplaćuju određeni postotak za svoje usluge. Postotak varira i kreće se od 5-8% koji se naplaćuje od dobitnika. Ovo je svakako manje od kladionica koje svoju marginu postavljaju na 10% a ponekad i znatno više. Dakle, ne postoji ni jedan razlog zašto ne biste počeli koliko danas se kladiti na Betting Exchange platformama, kao što je BetFair.

 

Relevant news