Šta je Betting Exchange i kako funkcioniše?

MilosNS
21 rujna, 2018
2237 Views
Betting Exchange

Šta je Betting Exchange i kako funkcioniše?

Betting exchange ili u slobodnom prevodu kladioničarska burza jedan od najrevolucionarnijih koncepata u sportskom klađenju ikada. U posljednjih dvadeset godina ovaj vid klađenja je postao vrlo popularan među kladioničarskom populacijom. Sasvim smo sigurni da iako možda nikada niste koristili Betfair betting exchange ili neku drugu kladioničarsku burzu, sigurno ste čuli za termin “Betfair trgovina”, a da možda i niste bili svesni širine tog termina i kompleksnosti samih kladioničarskih burzi.

Ono što odvaja koncept kladioničarskih burzi od tradicionalnih online kladionica, je činjenica da kladioničarska burza postoji tu kao posrednik između kladioničara, koji između sede uzimaju opklade, a burza za svoju uslugu naplaćuje malu proviziju. Prednosti kladioničarskih burzi u odnosu na tradicionalne kladionice je dosta. Počev od viših kvota, ponude kladioničarskih marketa, pa do sigurnosti. Naravno ima i po koja mana, ali o tim stvarima ćemo više pričati tokom ovog članka.

Ako ste spremni da uplovite u magični svet online burzi, onda se zavalite u svoju fotelju i počnite da čitate naš detaljni vodič kroz betting exchange svijet.

Šta je Betting Exchange?

Ovim načinom sportskog klađenja, vi se ne kladite protiv kladionice, nego protiv drugih igrača na platformi. Najednostavnije objašnjeno, vi birate da li ćete biti kladionica (i tada nudite kvote na događaj kako bi se drugi kladili na njega), ili se pak kladite standardno kao u ostalim kladionicama, ali u ovom slučaju nema kladionice nego se kladite protiv drugih igrača. Betting Exchange je naprosto posrednik između transakcija igrača, pa se zato i naziva ponekad burzom za sportsko klađenje.

Glavna razlika između klasičnih sportskih kladionica i Betting Exchange operatera je u tome da se vi ne kladite protiv ogromne kompanije kao što je recimo kladionica Bet365, koja ima neograničene resurse, nego se kladite protiv drugih igrača, koji imaju manje više isto znanja i umeća kao i vi. Samim tim vi ostvarujete veće šanse za zaradom na kladionici.

100% do 25 EUR Bonus dobrodošlice
Kladite se sada

Kako je sve počelo?

Početkom ovog veka pojavio se prvi web sajt koji je nudio opciju da se kladioničari takmiče između sebe s jednakim mogućnostima za pobjedu. Taj web sajt, koji se zvao Flutter.com, je možda i ne sluteći napravio revoluciju u sportskom klađenju. Ostalo je kako bi se reklo istorija.

Nedugo zatim, “veliki investitori” su primetili ovaj sajt i uvideli neograničeni potencijal ovog projekta i samog principa klađenja između igrača. Ubrzo se pojavila platforma Engleski Betfair koji je i dan danas dominantna kompanija kada govorimo o Betting Exchange sajtovima. Ova dva sajta su se nedugo zatim spojila u jedan veliki, pod nazivom BetFair – Betting Exchange.

Tokom godina pojavljivale su se i druge platforme i betting exchange sajtovi poput Betdaq, Matchbook, Smarkets, ali nitko nikada nije dostigao popularnost i broj korisnika kao što ga ima BetFair. Možda se u budućnosti pojavi platforma koja će zbaciti BetFair betting exchange sa trona, jer je zaista ovakav vid klađenja, budućnost sportskog klađenja. Ostaje nam da vidimo da li neko može da napravi nešto revolucionarno!

Kako funkcioniše klađenje na Betting Exchange?

Ukoliko ste dovoljno zainteresovani i smatrate da biste mogli da počnete da se bavite klađenjem na jednoj od betting exchange platformi, pročitajte sledeće redove. Zapravo vidite kako funkcioniše postavljanje opklade na kladioničarskoj burzi.

Kladioničarsku burzu možete koristi kao klasični sportsku kladionicu. Možete postavljati opklade na tradicionalan način i pokušavati da ostvarite zaradu kladeći se na sportske događaje. Isto tako burzu možete koristiti i na način da uzmete ulogu sportske kladionice i prihvatate opklade od strane drugih igrača, što je zaista revolucionarni koncept.

Ono što je vrlo specifično za kladioničarske burze je činjenica da kvote nisu statične, nego se iste pomeraju konstantno. Isto je na pre-game marketima, tako i na betting exchange inplay marketima. Samim tim i volatilnost marketa je fluentna, umesto statične koju viđamo kod klasičnih online kladionica. Upravo ta volatilnost daje igračima odličnu priliku da ostvare zaradu na kladionici!

 Iz tog razloga, kako igrači mogu da uzimaju ulogu klasičnog kladioničara (BACK opklada), ali i kladionice (LAY opklada), ukoliko dođe do znatnog pomeranja kvote, može se praviti sigurna opklada na određenim utakmicama i pre nego što ista počne (ili tokom inplay klađenja. Ta disciplina sportskog klađenja se naziva arbitražno klađenje (Arbitrage Betting) i vrlo je popularna među sportskim kladioničarima.

Izgled BetFair Kladioničarske Burze

Betfair
Betfair

Pogledajmo kako funkcioniše postavljanje jedne sigurne opklade na kladioničarskoj burzi:

Zamislite da ste odigrali ne nerešeni ishod na jednoj utakmici sa kvotom 3.00 i ulogom od €100. Ovakva opklada donosi €200 čistog profita ukoliko se utakmica završi nerešenim ishodom i €100 potencijalnog gubitka ako bude bilo koji drugi ishod.

Ukoliko rezultat utakmice na poluvremenu bude nerešen, kvota na isti ishod će uglavnom biti oko 2.00. Tada se javlja perfektna prilika da se uzme uloga kladionice i da se ponudi nekom igraču da prihvati opkladu u visini od €150 po toj kvoti.

Ovakvo uzimanje oba moguća ishoda daje igraču u bilo kojoj opciji čistih €50 profita (minus provizija). Ovo je bez svake sumnje sigurna opklada koja uvek donosi profit u kladionici.

Jasno je iz ovog primera da je glavna mantra kladioničarskih burzi da se “kupuje visoko i prodaje nisko”, baš kao i u klasičnim burzama gde se trguje brašnom, zlatom ili naftom.

Prednosti i mane klađenja na Betting Exchange sajtovima

Prednosti ima dosta, te ćemo ovde nabrojati samo neke najočiglednije:

Generalno kvote su uvek malo veće na Betting Exchange sajtovima. Ovo iz prostog razloga što kvote postavljaju drugi igrači, a ne kladionice, te se ti igrači trude biti konkurentni sa dobrim kvotama. Takođe, na ovim stranicama nema margina kladionica, postoji samo mali procenat koji dobitnik plaća platformi po svakoj okladi (provizija). Betting Exchange je naprosto katalizator betova između igrača.

Takođe, na svakom meču možete biti i igrač i kladionica koliko god puta to želite odnosno imate mogućnost pravite sigurne oklade. Stoga, ne postoji opcija da budete limitirani ili suspendovani od strane platforme.

Kao dodatnu prednost moramo da pohvalimo i činjenicu da Betfair nudi svojim korisnicima i mogućnost igranja online casino igara.

Što se tiče mana igranja u kladioničarskim burzama, njih nema mnogo. Glavna mana je situacija koja se može desiti igračima, a to je da ne mogu da pronađu kvote koje žele. U takvoj situaciji igrači su primorani da igraju u nekim drugim respektabilnim sportskim kladionicama. Ipak, na velikim marketima ovakva situacija se dešava vrlo retko.

Druga mana betting exchange sajtova je u tome da bonusi i promocije nisu toliko privlačni za igrače kao u tradicionalnim sportskim kladionicama. Naime, do skoro nije bilo apsolutno nikakvih bonusa i vrlo malo promocija, a u poslednje vreme to se menja, mada su bonusi daleko po kvalitetu od onih koje nude online sportske kladionice.

Poslednja mana je nemogućnost igranja kombinovanih i sistemskih tiketa na kladioničarskim burzama. Naprosto nemoguće je pronaći dve iste osobe koje bi bile spremne odigrati i prihvatiti identičnu kombinovanu opkladu.

Uloži 10 GBP i dobijaš 30 GBP Bonus dobrodošlice

Vrste klađenja i sportovi

Na Betting Exchange platformama imate ponudu svih mogućih sportova kao i u regularnim online i lokalnim kladionicama.

Takođe, što se tiče tipova klađenja, omogućeno je klađenje na pre-game markete, kao i na betting exchange inplay markete, tako da nema prepreka za igrače koji preferiraju igrati uživo utakmice.

Kao što rekosmo ove Betting Exchange platforme naplaćuju određeni procenat za svoje usluge. Procenat varira i kreće se od 2-5% koji se naplaćuje od dobitnika. Ovo je svakako manje od kladionica koje svoju marginu postavljaju na 10% a ponekad i znatno više. Dakle, ne postoji ni jedan razlog zašto ne biste počeli koliko danas se kladiti na Betting Exchange platformama, kao što su BetFair ili Matchbook.

FAQ

 • Kako funkcionira Betfair kladioničarska burza?

  Glavna ideja kladioničarske burze je u tome da igrači između sebe postavljaju opklade, a da plaćaju određeni procenat od dobitaka kladioničarskoj burzi. Na taj način, kladioničari mogu da igraju sa niskim marginama, a Betfair zarađuje od niskih margina. Zaista, ovo je revolucionarni koncept sportskog klađenja.

 • Da li igrači iz regiona mogu da se registruju u nekoj od kladioničarskih burzi?

  U ovom momentu vlada prilično konfuzna situacija na tržištu Balkana, te je potrebno dobro se raspitati pre nego pokušate da se registrujete u nekoj od kladioničarskih burzi. Na primer, Betfair ne prima igrače iz Srbije, ali prima igrače iz Crne Gore.

 • Koje su najpoznatije kladioničarske burze?

  Betfair je prva i najpoznatija burza ovog tipa, ali pored ove kompanije postoje i neke druge kompanije. Na primer, mi preferiramo kladioničarsku burzu Matchbook koja je vrlo kvalitetna. Koju burzu ćete izabrati zavisi od vaši preferencija – kvalitetni bonusi kladionica svakako donose prevagu po našem mišljenju.

 • Da li je kladjenje online legalno i sigurno?

  Ukoliko se kladite u legalnim i licenciranim sportskim kladionicama, onda nema nikakvih problema što se legalnosti tiče. Uvek je bitno utvrditi da li je kladionica propisno licencirana. Ako niste sigurni u određeni brend, predlažemo vam da pročitate recenzije kladionica na našoj stranici i uverite se u to.

 • Koje su najbolje kladionice sa bonusom bez depozita?

  Ne postoji veliki broj sportskih kladionica u regionu koje svojim korisnicima daju bonuse bez depozita. Naša je preporuka da pogledate ponudu sportske kladionice Mozzart Bet, jer je taj brend u skorije vreme davao jednu vrlo kvalitetnu promociju, u vidu bez depozitnog bonusa.

Author MilosNS

Čovek koji je napisao prvi tip na stranici Sportske kladionice i koji je još uvek tu. Veteran sportskog klađenja, koji osim tipovanja sa uspehom piše edukativne članke na našoj stranici. Kada nije za tastaturom, svoje slobodno vreme provodi u prirodi zajedno sa svojom porodicom i prijateljima. Intersantno je i to da govori čak pet jezika i da ne postoji sport čija pravila ne zna.