Intro

Šta je Betting Exchange i kako funkcioniše?

Betting Exchange

Šta je Betting Exchange i kako funkcioniše?

Betting exchange ili u slobodnom prevodu kladioničarska berza jedan od najrevolucionarnijih koncepata u sportskom klađenju ikada. U posljednjih dvadeset godina ovaj vid klađenja je postao vrlo popularan među kladioničarskom populacijom, iz nekoliko razloga o kojima ćemo pričati u ovom članku. Sasvim smo sigurni da iako možda nikada niste koristili Betfair betting exchange ili neku drugu kladioničarsku berzu, sigurno ste čuli za termin “Betfair trgovina”, a da možda i niste bili svesni širine tog termina i kompleksnosti samih kladioničarskih berzi.

Ono što odvaja concept kladioničarskih berzi od tradicionalnih online kladionica, je činjenica da kladioničarska berza postoji tu kao posrednik između kladioničara, koji između sede uzimaju opklade, a berza za svoju uslugu naplaćuje malu proviziju. Prednosti kladioničarskih berzi u odnosu na tradicionalne kladionice je dosta, od viših kvota, ponude kladioničarskih marketa, pa do sigurnosti, dok ima i po koja mana naravno, ali o tim stvarima ćemo više pričati tokom ovog članka.

Ako ste spremni da uplovite u magični svet online berzi, onda se zavalite u sovju fotelju i počnite da čitate naš detaljni vodič kroz kladioničarske berze.

Šta je Betting Exchange?

Ovim načinom sportskog klađenja, vi se ne kladite protiv kladionice, nego protiv drugih igrača na platformi. Najednostavnije objašnjeno, vi birate da li ćete biti kladionica (i tada nudite kvote na događaj kako bi se drugi kladili na njega), ili se pak kladite standardno kao u ostalim kladionicama, ali u ovom slučaju nema kladionice nego se kladite protiv drugih igrača. Betting Exchange je naprosto posrednik između transakcija igrača, pa se zato i naziva ponekad berzom za sportsko klađenje.

Glavna razlika između klasičnih sportskih kladionica i Betting Exchange operatera je u tome da se igrači ne klade protiv ogromne kompanije, koja ima neograničene resurse, nego se kladite protiv drugih igrača, koji imaju manje više isto znanja i umeća kao i vi.

Kako je sve počelo?

Početkom ovog veka pojavio se prvi web sajt koji je nudio opciju da se kladioničari takmiče između sebe s jednakim mogućnostima za pobedu. Taj web sajt, koji se zvao Flutter.com je možda i ne sluteći napravio revoluciju u sportskom klađenju.

Nedugo zatim, “veliki investitori” su primietili ovaj sajt i uvideli neograničeni potencijal ovog projekta i samog principa klađenja između igrača, te se ubrzo pojavila platforma Engleski Betfair koji je i dan danas dominantna kompanija kada govorimo o Betting Exchange sajtovima. Ova dva sajta su se nedugo zatim spojila u jedan veliki, pod nazivom BetFair – Betting Exchange.

Tokom godina pojavljivale su se i druge platforme i betting exchange sajtovi poput Betdaq, Matchbook, Smarkets, ali nitko nikada nije dostigao popularnost i broj korisnika kao što ga ima BetFair. Možda se u budućnosti pojavi platforma koja će zbaciti BetFair betting exchange sa trona, jer je zaista ovakav vid klađenja, budućnost sportskog klađenja.

Kako funkcioniše klađenje na Betting Exchange?

 

Ukoliko ste dovoljno zainteresovani i smatrate da biste mogli da počnete da se bavite klađenjem na jednoj od betting exchange platformi, pročitajte sledeće redovi i vidite kako funkcioniše postavljanje opklade na kladioničarskoj berzi.

 

Kladioničarsku berzu možete koristi kao klasični sportsku kladionicu, odnosno postavljati opklade na tradicionalan način i pokušavati da ostvarite zaradu kladeći se na sportske događaje, ali isto tako berzu možete koristiti i na način da uzmete ulogu sportske kladionice i prihvatati opklade od strane drugih igrača, što je zaista revolucionarni koncept.

 

Ono što je vrlo specifično za kladioničarske berze je činjenica da kvote nisu statične, nego se iste pomeraju konstantno, kako na pre-game marketima, tako i na betting exchange inplay marketima. Samim tim i volatilnost makreta je fluentna, umesto statične koju viđamo kod klasičnih online kladionica. Upravo ta volatilnost daje igračima odličnu priliku da ostvare zaradu na kladionici!

 

Iz tog razloga, jer igrači mogu da uzimaju ulogu klasičnog kladioničara (BACK opklada), ali i kladionice (LAY opklada), ukoliko dođe do znatnog pomeranja kvote, može se praviti sigurna opklada na određenim utakmicama i pre nego što ista počne (ili tokom inplay klađenja. Ta disciplina sportskog klađenja se naziva arbitražno klađenje (Arbitrage Betting) i vrlo je popularna među sportskim kladioničarima.

 

Pogledajmo kako funkcioniše postavljanje jedne sigurne opklade na kladioničarskoj berzi:

 

Zamislite da ste odigrali ne nerešeni ishod na jednoj utakmici sa kvotom 3.00 i ulogom od €100. Ovakva opklada donosi €200 čistog profita ukoliko se utakmica završi nerešenim ishodom i €100 potencijalnog gubitka ako bude bilo koji drugi ishod.

 

Ukoliko rezultat utakmice na poluvremenu bude nerešen, kvota na isti ishod će uglavnom biti oko 2.00 i tada se javlja perfektna prilika da se uzme uloga kladionice i da se ponudi nekom igraču da prihvati opkladu u visini od €150 po toj kvoti.

 

Ovakvo uzimanje oba moguća ishoda daje igraču u bilo kojoj opciji čistih €50 profita (minus provizija), što je bez svake sumnje sigurna opklada koja uvek donosi profit u kladionici.

 

Jasno je iz ovog primera da je glavna mantra kladioničarskih berzi da se “kupuje visoko i prodaje nisko”, baš kao i u klasičnim berzama gde se trguje brašnom, zlatom ili naftom.

 

Prednosti i mane klađenja na Betting Exchange sajtovima

Prednosti ima dosta, te ćemo ovde nabrojati samo neke najočiglednije:

Generalno kvote su uvek malo veće na Betting Exchange sajtovima, iz prostog razloga što kvote postavljaju drugi igrači, a ne kladionice, te se ti igrači trude biti konkurentni sa dobrim kvotama. Takođe, na ovim stranicama nema margina kladionica, postoji samo mali % koji dobitnik plaća platformi po svakoj okladi (provizija). Betting Exchange je naprosto katalizator betova između igrača.

Posebno je zanimljivo znati da se takmičite protiv drugih kladioničara, te ovako imate veće šanse za uspehom. Takođe, na svakom meču možete biti i igrač i kladionica koliko god puta to želite odnosno imate mogućnost pravite sigurne oklade. Stoga, ne postoji opcija da budete limitirani ili suspendovani od strane platforme, jer što više opklada vi postavili to kladioničarska berza pravi veći profit sebi.

Možda i najvažnija prednost Betting Exchange platforme je u tome da njih nije briga koliko ste uspešni u sportskom klađenju i da do sada nije registrovano nikada da je netko limitiran na Betting Exchange sajtu zbog uspeha, a što vam se može dogoditi u mnogim online kladionicama. Betting Exchange naprosto voli pobednike.

Što se tiče mana igranja u kladioničarskim berzama, njih nema mnogo. Glavna mana je situacija koja se može desiti igračima, a to je da ne mogu da pronađu kvote koje žele, odnosno da nema igrača koji nude iste na platformi. U takvoj situaciji igrači su primorani da igraju u nekim drugim respektabilnim sportskim kladionicama, ali na velikim marketima ovakva situacija se dešava vrlo retko.

Druga mana betting exchange sajtova je u tome da bonusi i promocije nisu toliko privlačni za igrače kao u tradicionalnim sportskim kladionicama. Naime, do skoro nije bilo apsolutno nikakvih bonusa i vrlo malo promocija, a u poslednje vreme to se menja, mada su bonusi daleko po kvalitetu od onih koje nude online sportske kladionice.

Poslednja mana je nemogućnost igranja kombinovanih i sistemskih tiketa na kladioničarskim berzama. Naprostno nemoguće je pronaći dve iste osobe koje bi bile spremne odigrati i prihvatiti identičnu kombinovanu opkladu.

Vrste klađenja i sportovi

Na Betting Exchange platformama imate ponudu svih mogućih sportova kao i u regularnim online i lokalnim kladionicama.

Takođe, što se tiče tipova klađenja, omogućeno je klađenje na pre-game markete, kao i na betting exchange inplay markete, tako da nema prepreka za igrače koji preferiraju igrati uživo utakmice.

Gotovo sve igre koje vam mogu pasti na pamet i koje ste vidjeli u običnim online kladionicama ima i na Betting Exchange platformama.

Kao što rekosmo ove Betting Exchange platforme naplaćuju određeni postotak za svoje usluge. Postotak varira i kreće se od 2-5% koji se naplaćuje od dobitnika. Ovo je svakako manje od kladionica koje svoju marginu postavljaju na 10% a ponekad i znatno više. Dakle, ne postoji ni jedan razlog zašto ne biste počeli koliko danas se kladiti na Betting Exchange platformama, kao što je BetFair.

 

 

Ostale vijesti